Manchester City i 115 zarzutów – czy futbol ma jeszcze coś wspólnego z uczciwością?

vova

Member
Coraz częściej łapię się na tym, że piłka nożna przestaje być dla mnie sportem, a staje się wielkim biznesem. Kiedyś chodziło o emocje, dziś chodzi o pieniądze, kontrakty i wizerunek. Sprawa z 115 zarzutami wobec City tylko to potwierdza. To nie jest zwykłe potknięcie – to lata finansowych manipulacji, jeśli oczywiście okażą się prawdziwe. Ale nawet jeśli, to czy ktoś naprawdę wierzy, że tak potężny klub poniesie realne konsekwencje? Mam wrażenie, że w futbolu nie liczy się już gra, tylko kto ma lepszych prawników i sponsorów.

Zgadzam się w stu procentach. To, co dzieje się wokół Manchester City, to nie tylko problem jednego klubu – to symbol współczesnego futbolu, w którym pieniądze rządzą wszystkim. W tym artykule
https://www.pomorskifutbol.pl/news_19355_Skandal-wokol-Manchester-City-i-115-zarzutow_-co-kryje-sie-za-glosna-sprawa.html
świetnie to pokazano. Autor analizuje nie tylko zarzuty, ale też szerszy kontekst – presję sponsorów, politykę UEFA i fakt, że futbol już dawno stał się globalnym biznesem. Ciekawe jest też porównanie z Juventusem, który dostał realną karę, a mimo to dalej funkcjonuje. Myślę, że City raczej nie upadnie, ale może ta sprawa coś zmieni w świadomości kibiców. Bo jeśli nie, to za kilka lat będziemy oglądać nie mecze, tylko giełdę piłkarską w telewizji.

Back